kurs gotowania kraków
Kuchnia i gotowanie Szkolnictwo

Kurs gotowania – od podstaw po zaawansowane techniki

Samodzielne przyrządzanie posiłków we własnym domu ma niemało zalet. Główną z nich jest z całą pewnością obniżenie wydatków – stołowanie się w domu jest na ogół zdecydowanie tańsze aniżeli regularne korzystanie z usług gastronomicznych. Tak samo ważna jest także satysfakcja wynikająca z ugotowania dania własnymi rękami – zwłaszcza, jeśli możemy poczęstować nim przyjaciół lub domowników. Nie sposób nie wspomnieć też o tym, iż pichcąc osobiście mamy szczegółową wiedzę, co położymy na stół, co okazuje się wyjątkowo ważne dla osób przechodzących dietę lub eliminujących ze swojego jadłospisu konkretne składniki – na przykład gluten, cukier czy mięso. Wymaga to jednak odpowiednich umiejętności – a te nie każdy ma. Na szczęście można je zyskać w trakcie kursów gotowania.

Kurs gotowania – do kogo jest adresowany?

Oferty firm prowadzących warsztaty kulinarne zawierają najróżniejsze kursy – zarówno te adresowane do osób stawiających swoje pierwsze kroki w profesjonalnej gastronomii, jak i tych, które nie mają doświadczenia w kuchni. Możliwości jest wiele – od kursów przygotowanych z myślą o kulinarnych hobbystach, poprzez kursy dla małych dzieci, aż po tematyczne szkolenia (m.in. kuchnia hiszpańska, cukiernictwo). Żeby kurs gotowania dał prognozowane efekty, niezmiernie kluczowe jest to, aby był przeprowadzony pod okiem zawodowca. Zatem przed opłaceniem warsztatów wskazane jest dowiedzieć się, kim jest osoba prowadząca szkolenie – które szkoły kończyła, w których restauracjach pracowała oraz czy posiada jakiekolwiek branżowe wyróżnienia.

Kurs gotowania – co na nim przećwiczymy?

To, jaką wiedzę zyskamy w trakcie kursu gotowania, jest zależne przede wszystkim od jego tematyki. Na warsztatach przewidzianych dla dzieci poruszane są podstawowe zagadnienia, zaś intencją kursu nie jest nauczenie namacalnych umiejętności, a ożywienie w nich kulinarnej pasji i wyobraźni. Kursy dla dojrzałych pasjonatów gotowania to natomiast okazja do treningu istotnych kuchennych umiejętności, jak np. rozmaite sposoby obróbki termicznej mięsa, techniki krojenia czy sztuka prezentacji potraw.

Lokalizacja firmy:
Warsztat Qulinarny
ul. Okulickiego 51 lokal 282
31-637 Kraków

Mob.: +48 662 311 637, +48 507 771 680
E-mail: [email protected]