Kuchnia i gotowanie Zakupy

Chcesz być zdrowy? Spożywaj regularnie kapustę kiszoną!

Sprawdź, gdzie kupić kiszoną kapustę, wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.

Jedyny w swoim rodzaju smak kwaszonej kapusty jest bezsprzecznie cząstką polskiej kultury kulinarnej. Jest ona elementem szeregu dań i każdy Polak stosunkowo często widzi ją na stole. I bardzo dobrze, ponieważ kapusta kwaszona to nadzwyczaj zdrowa żywność.

Witamina K i liczne składniki odżywcze i witamina C – co znajduje się w kiszonej kapuście?

Kapusta kwaszona, lub kiszona, jako że tych przymiotników używa się zamiennie, to jeden z tych artykułów spożywczych, które wynaleziono w wyniku szukania przez człowieka metody na dłuższe składowanie strawy. Na skutek wystawienia na działanie fermentacji mlekowej, drobno poszatkowane główki białej kapusty stają się zdatne do spożycia przez kilka miesięcy. W dawnych czasach jedzenie kapusty kiszonej pozwalało uzupełnić potrzebne minerały i witaminy, których zdobycie zimą było zdecydowanie bardziej skomplikowane niż współcześnie. A trzeba zaznaczyć, iż w kwaszonej kapuście jest mnóstwo substancji, które są niezbędne dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, witaminy A, a także witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz wykazującej dodatkowo właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. W produkcie tym znajdują się także inne istotne dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (np. B1, B6, B12). Prócz tego, kapusta kwaszona to źródło m.in. magnezu, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz wapnia. Równocześnie to pożywienie nie posiadające wielu kalorii, więc poleca się jego spożycie osobom na diecie.

Kapusta kiszona – w zupach oraz w pierogach

Kapusta kwaszona na naszych talerzach spotykamy jako kluczowy składnik dań, jak i w przystawkach do nich. Na surowo z reguły spożywa się ją jako surówkę z posiekaną cebulką oraz marchewką, która współgra z potrawami z ryb czy kartofli, a czasami na słodko – z dodatkiem odrobiny cukru. To również artykuł, który bardzo dobrze harmonizuje z grzybami oraz czerwonym mięsem, stąd używa się jej w nadzieniu do pasztecików, łazanek czy pierogów. Oczywiście, bez kapusty kiszonej nie istniałyby najlepsze polskie dania – góralskiej kwaśnicy, kapuśniaka albo bigosu.

Praktycznie każda rodzina posiada własny przepis na kiszoną kapustę, lecz obecnie z rzadka przygotowuje się ją w mieszkaniu, bo nie ma już potrzeby składowania pożywienia na zimę. Kwaszoną kapustę w wielkich i niewielkich woreczkach bez problemu dostać można w dowolnym sklepie osiedlowym, a także można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Wytwórcy mają w swoim asortymencie również kapustę kwaszoną z certyfikatem eko.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]