Wszystko o zdrowiu Zakupy

Sól himalajska różowa i kłodawska – wybierz to co najlepsze

Dowiedz się więcej o soli himalajskiej na superbutelki.pl/pl/c/Sole/119.

Sól to związek chemiczny niezbędny do właściwego działania ludzkiego organizmu. Jakie cechy ma różowa sól himalajska oraz sól kłodawska? Czemu warto stosować je do przygotowywania żywności?

Różowa sól himalajska – jakich pierwiastków dostarcza?

Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który wspaniale podbija smak posiłków. Pomimo, iż nadmierne wykorzystanie soli ma niepożądane oddziaływanie na zdrowie, to jej rozważne porcje (nie więcej niż 6 g dziennie) są niezbędne dla prawidłowego działania organizmu człowieka. Sól dostarcza bowiem sód, to jest pierwiastek regulujący utrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest sól himalajska czerpana ze złóż mających 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie mnóstwo wartościowych minerałów oraz pierwiastków, m.in. żelazo, potas czy magnez, a jednocześnie jest pozbawiony chorobotwórczych zanieczyszczeń i komponentów, takich jak trujące metale ciężkie. Różowa sól himalajska świetnie podbija smak dań i jest do kupienia zarówno w formie drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska – wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym

Sól kłodawska z kolei to artykuł o wysokim stopniu czystości – posiada prawie 97% NaCl i jest znakomitym dodatkiem do tradycyjnych przetworów. Jest wartościowym źródłem cynku, potasu czy wapnia, czyli składników niezbędnych do utrzymania pełni wigoru. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, zatem nie zatraca swoich właściwości i jest łatwo wchłaniana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest często używana nie tylko w gastronomii, ale także sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]