Stal nierdzewna ma wiele istotnych cech powodujących, że znajduje obszerne zastosowania. Jej najmocniejsza strona to z rzecz jasna odporność na rdzę, która nie tylko zapewnia trwałość wykonanych z niej sprzętów, ale również pozwala na ich kontakt z zawilgotniałymi materiałami oraz wodą. Co więcej stal nierdzewna jest obojętna chemicznie, co znaczy, że nie reaguje z substancjami o kwasowym odczynie, a wyliczenie jej zalet zamyka nieporowata powierzchnia, która uniemożliwia rozwój mikroorganizmów.
Wyroby ze stali kwasoodpornej dla branży kosmetycznej i chemicznej
Bezpieczeństwo mikrobiologiczne oraz Stabilność chemiczna czynią ze stali nierdzewnej wspaniały materiał dla przemysłu spożywczego. Wyroby ze stali kwasoodpornej są na co dzień wykorzystywane przez zakłady przetwórcze, które korzystają z nich w toku wytwarzania, a później przechowywania artykułów spożywczych. W zakładach piekarskich i warzelniach piwa wyroby ze stali nierdzewnej użytkuje się w jako pojemniki fermentacyjne. Stop ten jest też stosowany na co dzień w branży kosmetycznej i przez firmy zajmujące się produkcją i dystrybucją paliw, rozpuszczalników i pozostałych chemikaliów.
Wyroby ze stali nierdzewnej – niezastąpione w budownictwie
Wytrzymałość na niesprzyjające czynniki atmosferyczne (skrajne temperatury, wilgoć czy kwaśne deszcze) sprawia, że wyroby ze stali nierdzewnej wspaniale zdadzą egzamin w warunkach zewnętrznych (np. jako balustrady balkonowe), a także na pływalniach (mowa o barierkach i drabinkach). Ze względu na atrakcyjny wygląd, jednakowo dobrze sprawdzają się także w wewnętrznych częściach obiektów budowlanych – m.in. na klatkach schodowych. Poza tym aseptyczność stali nierdzewnej daje możliwość stosowania jej w gabinetach lekarskich i szpitalach.