Szukasz ekologicznego barszczu z buraków kiszonych? Sprawdź artmankiszonki.pl.
Trudno jest uważać, że barszcz czerwony to zupa typowo świąteczna, którą podajemy zazwyczaj podczas Wigilii bądź dużych rodzinnych spotkań okolicznościowych. Tam, gdzie zwyczaj spożywania posiłków z dwóch dań nadal trwa, barszcz czerwony cyklicznie pojawia się na stołach zarówno w postaci zupy, jak i jako dodatek do wielu posiłków.
Barszcz czerwony – zdrowa zupa obiadowa, lecz też wyborna przekąska
Zdaje się, iż barszcz czerwony to niezbyt trudny do przyrządzenia wywar z buraków, który raczej nie jest dość sycącą potrawą. Tymczasem właśnie jego kwaskowaty, a równocześnie nieco słodki aromat powoduje, iż znakomicie stapia się on z innymi smakami. Możliwych dodatków do barszczu czerwonego jest dużo – jedni wrzucają weń pierogi z grzybami, mięsem albo kapustą, pozostali preferują w nim kartofle, kiełbasę i jajko na twardo. Barszcz czerwony to klasyczne danie na obiad, lecz również pyszna przekąska albo ciepła kolacja – gorąca szklanka tej zupy cudownie podkreśli smak bułki drożdżowej z mięsnym nadzieniem lub chrupkiego krokieta z pieczarkami.
Wypada podkreślić, że barszcz czerwony, jeśli nie jest zabielony śmietaną, nie jest zupą bardzo tuczącą. Posiłek ten uważany jest za zdrowy, gdyż zawiera mangan, witaminy z grupy B i witaminę C, kwas foliowy, a także dużo żelaza, dlatego poleca się go osobom chorującym na anemię. Jednak z uwagi na to, iż bazą tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a przy tym nierzadko je się ją z dodatkami zawierającymi znaczne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.
Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma silniejszy smak
Nie ma kanonicznego przepisu na barszcz czerwony – każdy w kuchni stosuje preferowane przez siebie dodatki i inaczej doprawia to danie. Niektórzy uwielbiają barszcz na ostro ze sporą ilością pieprzu, drudzy dodają do niego łyżeczkę cukru, aby zaakcentować naturalną słodkość buraka. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, jeśli szykuje się go na bazie zakwasu. Zupa na bazie zakwasu z buraków kiszonych ma bardziej specyficzny, kwaskowaty posmak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a jednocześnie zawiera więcej kluczowych minerałów i witamin. Taki zakwas z buraków kwaszonych można rzecz jasna przyszykować samodzielnie, ale proces fermentacji trwa w okolicach tygodnia. Jeśli jednak raptem nabierzesz ochoty na tę zupę, absolutnie nie musisz na nią czekać – po prostu kup butelkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie lub przez internet.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]