Potrzebujesz żurku staropolskiego? Sprawdź https://tinyurl.com/yjycbsmd.
W ostatnich latach z rzadka już spożywamy obiady z dwóch posiłków. Przez notoryczny pośpiech, co generuje potrzebę szybkiego najedzenia się, raz za razem porzucamy myśl o zupie, wybierając potrawy, które kiedyś podawane były zazwyczaj jako to większe danie. Jednak tradycyjne polskie zupy, jak np. żurek i barszcz biały, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeżeli własnoręcznie przygotowujemy je już wyłącznie sporadycznie, to w dalszym ciągu są one stałą pozycją na karcie dań lokalów oraz restauracji z polską kuchnią, jak również są zwyczajowo serwowane w trakcie spotkań bożonarodzeniowych i wielkanocnych.
Barszcz biały to nie żurek – Czy barszcz biały i żurek to jedna zupa?
Kiedy zapyta się Słowianina o białą zupę przyrządzaną na zakwasie z mąki, to od razu przywoła on albo żurek albo barszcz biały. Mnóstwo osób wręcz nie wie, iż to dwa odmienne potrawy, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem co do zasady barszcz biały przyrządza się na zakwasie mąki pszennej, żurek z kolei – na zakwasie na mące żytniej. To jednak nie wszystko, co dzieli te zupy, aczkolwiek wypada zdecydowanie zaakcentować, że nie ma jednej kanonicznej receptury na żurek i kolejnej na barszcz biały. Sztuka kulinarna jest wszak sztuką, a każde danie odzwierciedla zdolności kucharza i jego subiektywne preferencje. Co jednakże da się wymienić to fakt, że w barszczu białym na ogół znajdziemy więcej grzybów oraz jarzyn. Zabiela się go także najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu mącznego można użyć sok z ogórków kiszonych czy z kapusty kiszonej. Natomiast z żurkiem zagadnienie jest bardziej złożone, bowiem w ramach tej grupy zup wymienia się trzy typy:
– kwaśny, zawiesisty żur gotowany na ogół z dużą ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kartoflami;
– lekki, niezbyt gęsty żurek, zabielany suto śmietaną i doprawiany pokaźną ilością majeranku, serwuje się go zazwyczaj z jajkiem oraz pieczywem;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której kawałki kartofli zalewa się zakwasem chlebowym bądź żytnim.
Zakwas na barszcz biały bądź żur można kupić
Zrobienie zakwasu na wyliczone wyżej zupy jest nieskomplikowane, aczkolwiek nie każdemu wyjdzie za pierwszym podejściem. W sieci znajduje się mnóstwo przepisów na zakwas, które warto przetestować. Stosując jednak samodzielnie wykonany zakwas trzeba przewidzieć przyrządzanie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. Z tej przyczyny, jeżeli chętka np. na żurek najdzie was niespodzianie, warto sięgnąć po gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, wystarczających na przygotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych tradycyjnych, jak i online, bez trudu dostaniemy zakwasy z mąki pszennej i żytniej, dzięki którym przyrządzimy smaczny biały barszcz i tradycyjny żurek staropolski czy też śląski.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]